Без СМС плащаме Синя зона през телефона, предаде .Банките в България

...
Без СМС плащаме Синя зона през телефона, предаде .Банките в България
Коментари Харесай

Без СМС плащаме Синя зона през телефона

Без СМС плащаме " Синя зона " през телефона, предаде .

Банките в България стартират да интегрират нова услуга в своите мобилни приложения – т. нар. blink паркиране. Тя е част от плана blink за незабавни преводи на " Борика “, която поддържа платежната инфраструктура в страната. Новата услуга ще разреши на потребителите да заплащат през своето мобилно банкиране за общинското паркиране, като " синя “ и " зелена “ зони в София и други огромни градове.

Услугата се явява опция на заплащането с SMS за паркиране, което от време на време е съпроводено с спомагателна такса, начислявана от мобилните оператори според от тарифния проект, която действително съставлява цената на SMS-a и която може да варира от 0 до 40 ст.

Концепцията е банките да дават тази услуга без сходна такса, а разноските по преводите да се покриват от общините.

За момента са подписани контракти с над 30 общини, които съставляват 65% всички, които все още са построили системи за платено паркиране. Столична община също влиза включително. Очаква се покритието да доближи 75% до края на края на 2024 година, а задачата е в предлагането на услугата да се включат всички общини в България.

Новата услуга ще бъде съпроводена и от опцията за геолокация, тъй че мобилната апликация сама да дефинира в кой тип зона се намира автомобилът и автоматизирано да заплати вярната сума. Функционалността отстрани и потребността от помнене и търсене на другите номера за другите зони в другите общини. 

Схемата ще започва в началото с общинското паркиране, само че концепцията е да обхване и частни паркинги.

В момента банките са в развой на техническа работа по новата функционалност в мобилните си приложения.

Схемата разчупва открити модели “, в резюме изясни Стоилка Арсова, шеф " Национална картова и платежна скица “ към " Борика “.

blink преводите

Проектът blink на " Борика “ стартира през 2021 година с опцията за незабавни преводи в левове в границите на 10 секунди, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Участие в него взимат 24 банки в България и няколко платежни институции. 

След резултатите след това бяха внедрени и други нововъведения, измежду които преводите по мобилен номер blink p2p, които стартираха през 2023 г. По данни на " Борика “ blink и blink p2p стават все по-популярни измежду потребителите. Големите банки в България към този момент вземат участие в схемата и от " Борика “ показват, че програмата blink p2p към този момент обгръща към 70% от всички клиенти.

Сертифицираните за blink p2p заплащания все още са най-големите български банки и една платежна институция, т.е. сред тях могат да минават незабавните преводи по мобилен номер. Не е нужно клиентът да знае сметката на отсрещната страна. Това става посредством особено основан look up указател, в който потребителите записват своя IBAN против мобилния си номер. Технически това се случва чрез активация от мобилното банкиране на финансовите институции, част от blink p2p.

Към момента във въпросния указател попадат половин милион консуматори, а от идващия месец започва и акция за популяризирането на blink p2p преводите измежду обществото.

Услугата на процедура се явява опция на финтеха Revolut, който по лични данни разполага с към 670 хиляди консуматори в България.

Банките участници в blink p2p схемата осъществяват незабавните преводи без такса до 100 лева, а някои банки няма да слагат такса до лимита на този тип заплащане – 30 хиляди лева до края на 2024 година

Мобилното банкиране на финансовите институции, които са част от blink p2p, ще дава и опция на потребителите със сметки допълнително от една банка да избират от коя желаят да наредят незабавното заплащане по мобилен номер. С други думи – от приложението на една банка ще може да се съобщи заплащане от сметка в друга банка, стига и двете институции да са част от схемата и потребителят да е задействал сметките си.

Пример по какъв начин всички се сплотяват “. Така разказа резултатът от няколкомесечните старания Арсова.

Скоро компанията стартира работа и по опцията за blink p2b преводи или незабавни преводи от физически лица към корпоративни клиенти, търговци.

Тази година започваме да пишем разпоредбите “, разяснява още Арсова.

В евро

Въпреки неяснотата към присъединението на България към еврозоната, в последните месеци " Борика “ работи интензивно и върху опцията банките в България да правят пълноценно преводи и към европейските финансови институции от Европейския съюз. Това ще стане допустимо механически през втората половина на 2024 година

Така даже и без евро ние механически ще бъде подготвени да се вържем към европейските платежни системи “, показват от " Борика “.

За пълноценния достъп до европейските контрагенти е развита евровата платежна система BISERA7-EUR с помощта на Българската национална банка (БНБ). Към нея сега са част 14 от 20 финансови и платежни институции. Очакванията са да се причислят и други.

След средата на тази година ще имаме опция в България през наша платежна система да доближаваме до всички европейски сметки и контрагенти, а през есента същото ще стартираме да го вършим instant като неотложно заплащане до 10 секунди “, разяснява шефът на " Борика “ Мирослав Вичев.

Подобна европейска инструкция за незабавни заплащания в границите на 10 секунди бе утвърдена при започване на тази година от Съвета на Европейския съюз и се чака до две години в целия Блок да може да се получават такива заплащания.

И още

Скоро България ще стартира да работи и по нов европейски правилник във връзка със задължителното удостоверение на получателя при разпореждане на банков превод. Това се постанова поради неточности и измами, защото сега в България и на доста места в Европа при разпореждане на банков превод се гледа само подадения IBAN, само че не и името на получателя и дали двете идентификации съответстват.

" Няма фиктивен надзор “, изясни още Вичев.

По тази линия най-вероятно ще се сътвори нов указател с имената на всички клиенти и когато има разминаване сред написаното име и името в регистъра, което дава отговор на подадения IBAN, преводът ще може да бъде арестуван, тъй че да се подсигурява, че той ще бъде към верния адресат, написа economic.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР